V době pandemie touží lidé po chatách a chalupách

V době pandemie touží lidé po chatách a chalupách

Koronavirová pandemie rozpoutala nebývalou touhu po nákupu rekreačních nemovitostí. V některých krajích vzrostl počet prodaných nemovitostí o desítky procent. S rostoucí poptávkou rostou i ceny českých chat a chalup.

Zájem o rekreační objekty vrcholí

Koronavirová pandemie eskalovala zájem o nákup rekreačního bydlení v České republice do dramatických výšin. Realitní makléři hlásí, že rekreační objekty se prodávaly i během 5 dnů a zájemců o jednu nemovitost bylo často dvacet. A to i v případě, že se jednalo o objekty v horším stavu, které by jindy čekaly na kupce dlouhé měsíce.

Únik z města a jediná cesta k rekreaci

Co podpořilo zvýšený zájem o rekreační bydlení? Důvodů je hned několik.

  1. Uzavřené objekty k rekreaci (hotely, penziony).
  2. Zhoršená možnost vycestovat do zahraničí (či žádná možnost).
  3. Možnost práce home office, větší volnost.
  4. Touha po úniku od ruchu velkoměsta a vnějšího tlaku.
  5. Levné hypoteční úvěry.

 

Prodeje chat a chalup lámou rekordy

Na mnoha místech vystoupaly objemy prodejů chat a chalup na historická maxima. Největší zájem byl o nákup nemovitostí v červenci, objem z prodeje překročil 1 miliardu korun (dle dat společnosti Reas).

Nárůst prodejů nemovitostí byl zaznamenán napříč celou Českou republikou s výjimkou dvou krajů. Nutno podotknout, že v uvedených dvou krajích to nemusí znamenat nezájem o nemovitosti, ale pouze nedostatečnou nabídku.

Graf zobrazuje procentní nárůst/pokles počtu prodaných rekreačních objektů v období od ledna do září 2020.

Největšímu zájmu kupujících se těšily objekty v Libereckém kraji a na Vysočině. Jedná se o atraktivní rekreační oblasti s dobrou dostupností do velkých měst. Zájem byl i o rekreační objekty ve Středočeském, Ústeckém a Moravskoslezském kraji.

Počet prodaných rekreačních objektů zůstal stejný v Praze a téměř se nezměnil v Karlovarském kraji.

Zdroj dat: Reas

Ceny chat a chalup rostou

Je zřejmé, že kde je zvýšená poptávka a nedostatečná nabídka, roste prodejní cena. Prodejní ceny rekreačních objektů rostou i o desítky procent, a to i u těch objektů, které jsou určeny k rekonstrukci.

S koncem pandemie můžeme očekávat klesající zájem kupujících o rekreační objekty a pravděpodobně i pokles cen.

Ing. Josef Fuchs, MBA
Autor: Ing. Josef Fuchs, MBA

V realitách jsem od roku 2008. I mé předchozí pracovní aktivity byly spojené s úctou a profesionálním přístupem ke klientům. 

Práce realitního makléře mě skutečně baví a snažím se ji odvádět na špičkové úrovni. Točím video prohlídky, využívám profesionálního fotografa, vytvářím Home Staging, pracuji na sociálních sítích... vše s jasným cílem. Prodat vaši nemovitost za co nejvyšší cenu k vaší plné spokojenosti. 

Proč vznikly tyto stránky?

Abych zde prezentoval, že když dva dělají totéž, nikdy to není totéž. Je všeobecně známo, že rozdíl mezi makléři je řekněme nemalý. Prosím, přečtěte si mé tipy a články. Věřím, že vám tyto informace pomohou v rozhodování a že si pro prodej nemovitosti zvolíte tu správnou cestu. 

Za každým prodejem nemovitosti se totiž skrývá lidský příběh. A to je důvod, proč by nikdo neměl tak důležitý životní krok podceňovat. Ani prodávající, ani makléř. 

Záleží mi na odvedení špičkové práce a na spokojenosti klienta. A dbám na svém dobrém jménu a pověsti. Za mě pak hovoří reference spokojených klientů. 

Pokud jste dočetli až sem, máte můj obdiv a děkuji Vám. Pokud Vás cokoliv dalšího zajímá, neváhejte mě kontaktovat. Rád se s Vámi sejdu u kávy.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení