Malý, velký, v centru nebo dál? Jak vybírat bydlení

Malý, velký, v centru nebo dál? Jak vybírat bydlení

Dávno neplatí, že kupujeme jednu nemovitost na celý život. Přesto se jedná o investici na mnoho let. Jinak se rozhodujeme při pořízení startovního bydlení a jinak, když hledáme bydlení ideální pro malé děti. Jaké přednosti a nevýhody mají jednotlivé varianty?


Jeden dům pro 3 generace? Rozhodně ne

Ještě před pár desítkami let bývalo zvykem, že jste se v jednom domě narodili, vyrůstali tam a poté v něm i vychovali vlastní děti. Sedávali jste pod jabloní, kterou zasadil váš praděda, a dům mezitím prošel několika stavebními úpravami. Dnes se s takovým scénářem potkáme jen v minimu případů. Během života vystřídáme i několik nemovitostí a přizpůsobujeme bydlení aktuálním potřebám, stěhujeme se za prací nebo jen toužíme po změně.

 

První startovní bydlení

První startovní bydlení pořizujeme pro samostatnou osobu nebo pár. Základním požadavkem je centrum města a blízkost veškerých služeb. Nemovitost je pro mladší generaci zpravidla místem, kde budou trávit jen minimum času, proto není problém sáhnout po  menším bytě dispozice 1+kk nebo 1+1. Problematické zde jen bývá místo pro parkování a vzdálenost bydliště od zaměstnání. 

 

Bydlení pro mladou rodinu

Mladou rodinu nejlépe uspokojí okraj města a rodinný dům v klidné čtvrti nebo dům v menší vesničce poblíž města. Je třeba najít místo, kde jsou v blízkosti školky, školy, sportoviště, hřiště i centra volnočasových aktivit. Místo by mělo být dobře napojeno na síť MHD. V opačném případě znamená nutnost vozit starší děti na vybrané aktivity velkou časovou zátěž a část týdne budete trávit v autě.

Rodinný dům disponuje zahradou, dostatečným soukromím uvnitř domu a tolik potřebným vlastním místem na parkování.

Velmi opatrní buďte s nákupem domu v takzvaných satelitních městečkách. Stávají stranou občanské vybavenosti a výstavba probíhá vždy v několika etapách. To znamená, že i po nastěhování budete čelit hluku a nečistotám z blízké výstavby, a to i po mnoho dalších let. Zároveň budete nuceni dojíždět, často desítky kilometrů.

 

Bydlení pro seniory

Jaká je ideální varianta bydlení pro seniory? Budete překvapeni, ale není to byt. Vítězí novostavba malého domku, třeba jen se dvěma pokoji. Pozemek by měl být co nejmenší, aby neznamenal zátěž, ale místo pro odpočinek a domácího mazlíčka. Novostavba je nejlepším řešením, protože znamená minimální náklady na provoz a na údržbu. Vyplatí se prodat prostorný byt s prázdnými pokoji a pořídit si nový malý domek s mini zahrádkou.

Byt v centru města má výhodu dostupnosti veškerých služeb, problém ale bývá s bytovými domy před rekonstrukcí. Do takových domů není zajištěn bezbariérový přístup, často chybí i výtah nebo balkón.

A jaké je základní pravidlo pro nákup nemovitosti? Lokalita, lokalita, lokalita. Vše ostatní můžete změnit, přetvořit a upravit.


Pokud se budete chtít na cokoliv zeptat nebo s něčím poradit, neváhejte mne kontaktovat.

Ing. Josef Fuchs, MBA
Autor: Ing. Josef Fuchs, MBA

V realitách jsem od roku 2008. I mé předchozí pracovní aktivity byly spojené s úctou a profesionálním přístupem ke klientům. 

Práce realitního makléře mě skutečně baví a snažím se ji odvádět na špičkové úrovni. Točím video prohlídky, využívám profesionálního fotografa, vytvářím Home Staging, pracuji na sociálních sítích... vše s jasným cílem. Prodat vaši nemovitost za co nejvyšší cenu k vaší plné spokojenosti. 

Proč vznikly tyto stránky?

Abych zde prezentoval, že když dva dělají totéž, nikdy to není totéž. Je všeobecně známo, že rozdíl mezi makléři je řekněme nemalý. Prosím, přečtěte si mé tipy a články. Věřím, že vám tyto informace pomohou v rozhodování a že si pro prodej nemovitosti zvolíte tu správnou cestu. 

Za každým prodejem nemovitosti se totiž skrývá lidský příběh. A to je důvod, proč by nikdo neměl tak důležitý životní krok podceňovat. Ani prodávající, ani makléř. 

Záleží mi na odvedení špičkové práce a na spokojenosti klienta. A dbám na svém dobrém jménu a pověsti. Za mě pak hovoří reference spokojených klientů. 

Pokud jste dočetli až sem, máte můj obdiv a děkuji Vám. Pokud Vás cokoliv dalšího zajímá, neváhejte mě kontaktovat. Rád se s Vámi sejdu u kávy.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení