Co prozradil index nemovitostí? Zájem o bydlení neklesá

Co prozradil index nemovitostí? Zájem o bydlení neklesá

Cena nemovitostí vystřelila dramaticky vzhůru. Zužuje se nabídka rodinných domů, bytů i pozemků. Hypoteční sazby se zvyšují, nejistota mezi obyvateli roste. Navzdory všem zmíněným skutečnostem neklesá zájem o pořízení domu, bytu nebo pozemku. 

Vlastní bydlení hledá stále více osob

Jeden z největších realitních portálů, web Sreality, pravidelně sleduje počet unikátních návštěvníků, kteří se přihlašují ke stránkám a prohlížejí si zveřejněné nabídky. Ačkoliv část těchto návštěvníků mohlo portál navštívit jen ze zvědavosti nebo proto, aby měli přehled o trhu, nelze přehlížet dramatický nárůst zájmu o inzerci.

Ukazatel vyjadřuje, jak se v procentní míře změnil zájem (návštěvnost) stránek, kde uživatelé procházejí nabídky bydlení. Například v měsíci březnu 2021 byl zaznamenán nárůst zájmu o inzerci nemovitostí o více než 50 %, v měsíci červnu 2021 o více než 30 %.

Bezpečné uložení volných finančních prostředků

Investice do nemovitostí je dlouhodobě vnímána jako jedna z nejbezpečnějších nákupů. Ceny nemovitostí v průběhu let rostou a zároveň je možné získat každý měsíc příjem z pronájmu. Obavy z rostoucí inflace jsou motivací investorů k nákupu domu, bytu nebo pozemku, protože peníze uložené na bankovním účtu budou rychle ztrácet hodnotu.

Nejžádanější jsou pozemky

Už před pandemií se český realitní trh potýkal s malou nabídkou pozemků vhodných pro výstavbu. Částečnou vinu na tom nesl složitý a zdlouhavý proces získání stavebního povolení nebo změny využití daného pozemku. V zastavěných oblastech bylo volných parcel minimum, větší šance byla při odkoupení pozemku od developera v takzvaných satelitech.

Během pandemie se nedostatek vhodných stavebních parcel ještě prohloubil. V důsledku toho došlo i k nárůstu cen pozemků. V meziročním průměru tento nárůst představuje 13 %, ovšem v některých městech je nárůst cen pozemků ještě výraznější.

Rekreace ve vlastním

České obyvatele pandemie posunula více do přírody. Častěji cestují v tuzemsku a také vyhledávají ke koupi chaty a chalupy. Ke změně preferencí dochází i při výběru rodinných domů. S rozšířením možnosti práce z domu už kupující nemají strach zakoupit nemovitost dále od města. Řada objektů, které byly původně určené k rekreaci, se tak proměňuje na trvalé bydlení. Poptávka je po nemovitostech v klidných lokalitách, ale s dobrou dopravní obslužností.

Ing. Josef Fuchs, MBA
Autor: Ing. Josef Fuchs, MBA

V realitách jsem od roku 2008. I mé předchozí pracovní aktivity byly spojené s úctou a profesionálním přístupem ke klientům. 

Práce realitního makléře mě skutečně baví a snažím se ji odvádět na špičkové úrovni. Točím video prohlídky, využívám profesionálního fotografa, vytvářím Home Staging, pracuji na sociálních sítích... vše s jasným cílem. Prodat vaši nemovitost za co nejvyšší cenu k vaší plné spokojenosti. 

Proč vznikly tyto stránky?

Abych zde prezentoval, že když dva dělají totéž, nikdy to není totéž. Je všeobecně známo, že rozdíl mezi makléři je řekněme nemalý. Prosím, přečtěte si mé tipy a články. Věřím, že vám tyto informace pomohou v rozhodování a že si pro prodej nemovitosti zvolíte tu správnou cestu. 

Za každým prodejem nemovitosti se totiž skrývá lidský příběh. A to je důvod, proč by nikdo neměl tak důležitý životní krok podceňovat. Ani prodávající, ani makléř. 

Záleží mi na odvedení špičkové práce a na spokojenosti klienta. A dbám na svém dobrém jménu a pověsti. Za mě pak hovoří reference spokojených klientů. 

Pokud jste dočetli až sem, máte můj obdiv a děkuji Vám. Pokud Vás cokoliv dalšího zajímá, neváhejte mě kontaktovat. Rád se s Vámi sejdu u kávy.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení